subota, 5. veljače 2011.

ŽESTOKA RETORIKA NA SPLITSKOM SKUPU BRANITELJA NA SLJEDEĆEM SKUPU BIT ĆE NAS 200 TISUĆA I BIT ĆEMO U ZAGREBU!

Ovaj skup je bio i završit će dostojanstveno, da pokažemo tim mešetarima da smo ozbiljni, dostojanstveni, ali smo odlučni, na sljedećem skupu neće nas biti deset ili dvadeset tisuća, bit će nas 100 ili 200 tisuća i bit ćemo u Zagrebu! I s nama će biti svi hrvatski radnici, svi hrvatski obespravljeni i prevareni radnici, koji su glasali protiv jedne loše vlasti, ali su prevareni jer su dobili u mnogo čemu goru vlast koja sve čini da uništi hrvatsku državu, istaknuo je na skupu Luka Podrug

Pišu: Ivo BONKOVIĆ i Joško DADIĆ
Snimio: Mario TODORIĆ

ŽESTOKA RETORIKA NA SPLITSKOM SKUPU BRANITELJAUsprkos najavama i bojaznima vlasti od nereda na splitskom skupu branitelja održanom na Rivi, u organizaciji Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, dvoipolsatni prosvjed je protekao mirno, bez incidenata. Istina je i to se u cijelom gradu puno prije početka okupljanja moglo zamijetiti mnoštvo uniformiranih policajaca. Može se samo nagađati koliko je bilo policajaca u civilu, kao i agenata SZUP-a čije je angažiranje najavio dnevni tisak. Već od ranog jutra Splitom su kružile glasine o navodnom incidentu na Klisu, između prosvjednika i policije, a tijekom samog skupa brzo se proširila glasina o policijskom zaustavljanju vozila s prosvjednicima na prilazima gradu. Treba reći i da je samo okupljanje desetak tisuća nazočnih (neki procjenjuju i više) osiguravala redarska služba organizatora skupa, koji su trebali spriječiti one koji bi eventualno bili raspoloženi i za nešto drugo osim dostojanstvenog prosvjeda.
Skup je bio najavljen za 17 sati, a bilo je predviđeno da prvo nastupi desetak estradnih zvijezda, nakon kojih su se braniteljima i ostalim okupljenima trebali obratiti govornici. Bilo je pozvano desetak glazbenika, među kojima Thompson i Dražen Zečić, ali se jedino pojavila Ivanka Luetić te otpjevala nekoliko domoljubnih. Kako smo uspjeli saznati, od ostalih se jedino Thompson ispričao organizatorima na zauzetosti.
To organizatore ipak nije spriječilo da preko razglasa uoči početka prosvjeda tridesetak minuta puste hrvatske domoljubne pjesme koje su okupljeno mnoštvo trebale zagrijati. I upravo su Thompsonove Čavoglave prve redove bacile u trans.
Toliko o estradnim zvijezdama. Uz njih, ni političari očito nisu bili voljni izaći na binu, tik uz predstavnike braniteljskih udruga. Iznimka je bio jedino župan Branimir Lukšić, čije je pojavljivanje bilo burno pozdravljeno, ali se ni on nije obratio okupljenima. Službeni voditelj skupa Alen Bašić, inače dopredsjednik županijskog UHVDR-a, pozdravljajući Lukšića, dodao je kako je "bio pozvan i gradonačelnik Škarić, ali je hitno morao u Zagreb", što je izazvalo prave salve zvižduka.
Prozivani Račan, Mesić, Pančić...
Ipak, u mnoštvu se na početku skupa ispod pozornice pojavio dogradonačelnik Miroslav Buličić, a cijeli skup su pratili predsjednik Županijske skupštine Živko Nenadić, tik uz njega potpredsjednik Županijske skupštine Ante Škeljo te jedan od županijskih pročelnika Ivo Peko (poznat po smrtonosnom gaženju djevojčice osobnim automobilom). Također, malo dalje stajao je i Jozo Marić, čelnik županijskog HUS-a, u posljednje vrijeme izuzetno angažiran na slučaju splitskog Diokoma, poduzeća čije su probleme skoro svi govornici spominjali, a viđen je i Neno Boban, prvak splitskog ogranka Liberalne stranke.
MALO SVASTIKE, MALO SLOVA UDakle, nereda ni incidenata na skupu nije bilo, ali svakako nije nedostajalo žestokih govora, prozivki i burnih reagiranja okupljenih na spominjanje imena splitskog gradonačelnika Ivice Škarića, premijera Ivice Račana, predsjednika Stipe Mesića, ministra branitelja Ivice Pančića, predsjednika Sabora Zlatka Tomčića te ministra europskih integracija Ivana Jakovčića.
Također, treba kazati i da su prvi redovi ispred pozornice često dizali ruke na ustaški pozdrav, a jedan dio njih bio je i s pripadajućom ikonografijom i glavopokrivalima s poznatim U, uvijek spremni na Juru i Bobana, što su i dokazali tijekom skupa.
Okupljenima se prvo obratio Alen Bašić, a zatim Ivica Orkan, predstavnik dragovoljaca iz Sisačko-moslavačke županije, koji su na skup došli u velikom broju i bili najbrojnija skupina branitelja izvan Splitsko-dalmatinske županije. Puste priče o dolascima kolona i autobusa iz Hercegovine ipak su ostale samo na pričama.
- Dolazim iz kraja iz kojeg dolazi i prva dama Hrvatske, koja nije Ukrajinka, kako se priča, te dolazim iz kraja iz kojeg je i pomoćnik ministra za branitelje koji za sebe priča da je Hrvat iz Boke, istaknuo je Orkan, pozdravljen burnim odobravanjem.
Nakon njega za riječ se javio i još jedan Siščanin Stjepan Piškor Bambino, koji je još više pojačao retoriku, ustvrdivši kako je nekada znao "ime našeg ministra za branitelje, a sada ga više ne znam i ne želim znati" te istaknuo:
- Sada nas tjeraju na ustaštvo, pa neka nas uhvate i ubiju, mi ćemo poginuti na slavu naših sinova i svog hrvatskog naroda!
Damir Zukić iz splitske Hvidre je kazao kako "mi nismo fašisti, nismo antidržavni elementi, nismo šačica ekstremista, mi smo dio ovog naroda, nismo borci za svoje osobne interese":
- Nije istina da narod gladuje zbog naših prava, a ako smo narodu na teret, mi ćemo se odreći svih svojih prava. Neka nam daju jedan teren i neka ga ograde žicom i mi ćemo u njega ući, zajedno sa svojim obiteljima, a sve za korist svog naroda - kazao je Zukić.
"Izmišljaju slučajeve"
Hari Ninčević iz županijskog UHDDR-a:
- Napadaju nas oni koji ne vole hrvatsku državu jer smo mi kralježnica te države, a vlast izmišlja slučajeve i stvara klimu kaosa kako bi pokrila svoju nesposobnost.
Ivan Protrka, čelnik županijskog UHDDR-a, okupljene je razveselio primjedbom kako je namjerno danas obukao bijelu košulju, "jer su nas već prozvali crnokošuljašima", te kazao:
- Ne rušimo mi hrvatsku državu, mi smo srušili jednu koja nije bila naša, a ovu neće nitko rušiti.


Luka Podrug: Ovom državom vlada, slušajte, ovo odgovorno govorim, bit ću najsretniji čovik od svih vas ako me sutra tuži američka ambasada, ovom državom vlada klonirani američki ambasador koji je pripadnik američke vojske koja je u Vijetnamu ubila tri milijuna ljudi! Nijedan častan ni pošten čovjek ne može sebe nazivati čovjekom ako toj nakazi pruži ruku, a kamoli da sluša njegove naloge
Ne dajmo europskoj aždaji da nama vlada!
Ivicu Vladavu Đovanija, hosovca koji se okupljenima obratio u ime UHVDR-a, dodatno raspalivši okupljene, nazočni su nekoliko puta prekidali, burno odobravajući izrečeno ili negodujući pri spomenu najviših državnih dužnosnika.
- Čujemo da netko šuška lisičinama, lancima i okovima, kao da hrvatski branitelj nema drugu mogućnost osim ropstva. Ili da drugačije postavimo pitanje: zar dvorske lude Ivica, Marica, Pusica i Crvenkapica misle da smo se prepali pa ne znamo gdje nam je kuća. Poručujemo onim što misle da smo gotovi, dezorijentirani, kukavni, da se grdno varaju. Odavno se nismo osjećali kao danas - ustvrdio je Vladava, te nastavio:
NA SKUPU NA SPLITSKOJ RIVI OKUPILO SE DESETAK TISUĆA LJUDI- Spremni smo da ponovno prođemo težak put da bismo zaštitili Domovinski rat. Ne prijetimo mi svom narodu s nosača zrakoplova i ne trčimo kad nas zove neki general. Želimo direktno poručiti Vladi da siđe s drveta i da s nama priča, jer za sada ne grizemo.
Niste nam ostavili alternativu i došli smo na zadnju crtu bojišnice koja se proteže na relaciji Diokom. Hrvatskog vojnika ne damo u Haag, vi ste na potezu! Zapamtite, nitko više nije slijep, vid nam se puno popravio u zadnje vrijeme. Skupo vas plaćamo, a koliko vidimo, slabo radite. Nemojte misliti da ne možete dobiti otkaz!
Pozivamo sve koji su s druge strane vršili agresiju i genocid na hrvatskom narodu da uz instrumentalni sastav hrvatske Vlade (tambure, harmonike, frule) odsviramo i zaplešemo Žikino kolo na bilo kojem stratištu hrvatskog naroda! To bi bio čin pomirbe koji bi nam otvorio oči.
Gospodo iz Vlade, sto dana otkucava, pokažite nam što ste skuhali, kakvo jelo dobijamo, a skupo smo ga platili. Sve nam se čini da umjesto europske šnicle dobijamo balkanski čobanac. I na kraju vas opominjemo da ostavite Slobodnu Dalmaciju na miru, jer ima granica preko kojih nećemo dati proći! - završio je svoje obraćanje Ivica Vladava Đovani.
Nakon njegovog govora, braniteljske zahtjeve pročitao je 100-postotni invalid, član imotske Hvidre i umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, da bi kao posljednji riječ uzeo Luka Podrug, dopredsjednik županijske Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz skandiranje, Podrug je doslovno zapalio mnoštvo, a njegov govor prepun žestokih izjava donosimo u cijelosti:
- Splićani i Splićanke, Hrvatice i Hrvati, Hercegovci, Slavonci, Dalmatinci, grupice ekstremista, kako kaže drug Račan, poslat ćemo mu kazetu, neka vidi kakva je to grupica, možda ga strefi srčani udar, možda!
Mirko i Slavko
SISAČKI SU BRANITELJI STIGLI NA SKUP U SPLITUMožda se drug Račan stvarno uvjeri da imamo ozbiljne i opasne namjere, kako je on to ranije govorio. Vidim ispred sebe na slici dva pionira na američkom nosaču Mirka i Slavka po hrvatski, a Jovicu i Stevicu po njihovom opredjeljenju.
Dragi branitelji, mi smo rekli sve što smo imali reć. Ja sam poštujući ovaj skup, sve vas koji ste iz Splita, usprkos stvaranju klime, kaosa i gužve, usprkos mobiliziranju kompletne policije, usprkos zabrani svoj djelatnoj vojsci (zvižduci).. Ne, dragi prijatelji, nemojte zviždati, hrvatska policija je hrvatska policija, ali njeni šefovi nisu hrvatski. Ministre, ministre, pitajte, koji hoće hrvatske specijalce, redarstvenike, zavadit s nama, njih pitajte zašto su ih danas sve mobilizirali, zašto su hrvatskim vojnicima zabranili da dođu na ovaj skup?! Jesmo li mi četnici, tko smo mi?
Pridružujem se mom ranijem govorniku i tražim ostavke svih državnih dužnosnika, svih urednika koji su pumpali atmosferu kaosa, stvarali atmosferu ekscesa i govorili da hrvatski branitelji ruše hrvatsku državu. Oni nama govore da rušimo hrvatsku državu, ma gdje su oni bili svih ovih godina, koliki je njihov doprinos za stvaranje hrvatske države... Pitajte ih u hrvatskoj vlasti, hoćete li da vas malo zabavljam imenima, oni će sutra demantirati u režimskim medijima: pričuvni vojnik s Brača, ima 23 godine, a imenovan je zato što je član SDP-a, imenovan je pomoćnikom ministra obrane, sestra Zdravka Tomca imenovana je pomoćnikom ministra branitelja, jedna od tko zna koliko žena onoga našega marihuana momka na čelu Vlade, imenovana je za jednog od pomoćnika ministara.
Partizanske mirovine
Imate još boljih bisera u Ministarstvu pravosuđa kod našeg vrlog Ivaniševića, koji je nestranački jer je devedeset i treće izišao iz Partije, jer je Partija bila nacionalistička, pa otišao u stranku Branka Horvata, u njegovom ministarstvu radi čovjek koji je bio ministar u vladi republike srpske krajine.
Dragi Splićani, hrvatska javnost i režimski mediji, koji ovo nećete prenijeti, jer je u Hrvatskoj danas demokracija, pa jučer TV Mreža ne prenosi naše priopćenje, znate zašto, jer smo rekli istinu, rekli smo da je 75 tisuća izmišljenih partizanskih mirovina danas u Hrvatskoj, prosjek godina im je od devet do jedanaest, kad su bili u partizanima, 50 tisuća lažnih partizanskih invalida plaća Hrvatska, povećali su im invalidnine za 40 posto, zato nemate novca ni za Diokom ni za dječji doplatak.


Damir Zukić: Nije istina da narod gladuje zbog naših prava, a ako smo narodu na teret, mi ćemo se odreći svih svojih prava. Neka nam daju jedan teren i neka ga ograde žicom i mi ćemo u njega ući, zajedno sa svojim obiteljima, a sve za korist svog naroda
Ova država plaća 40 tisuća saveznih mirovina, hrvatska država plaća 20 tisuća mirovina oficira JNA, hrvatska država plaća mirovine četnicima iz Banja Luke, Beograda, Belog Manastira i Knina, jer smo donijeli zakon o konvalidaciji koji im sve to priznaje. Ovo je istina koju nitko danas u hrvatskoj državi, u takozvanoj slobodi i tim režimskim medijima neće da kaže. Zato nema novca za hrvatske branitelje!
MEĐU PROSVJEDNICIMA JE KRUŽILA FOTOGRAFIJA RAČANA I MESIĆA S AMERIČKOG NOSAČA ZRAKOPLOVA S NATPISOM »MIRKO I SLAVKO«Dragi prijatelji, u ovom našem Splitu smo devedesete na Banovini krenuli kontra cijelog svijeta i svih tih foteljaša koji su govorili da smo mi ekstremisti, stvorili smo Hrvatsku usprkos svih njih. Danas ovdje, u našem Splitu, ja vas molim, pozivam i preklinjem, ne dopustite da nas zavade, ne dopustite da naše međusobne razlike koriste, ne osvrćite se sutra na Stevu Leticu i slične koji će se od nas ograditi, to nisu hrvatski branitelji. Čast poštenim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Stevo Letica u mornaricu prima sve kosovce koje smo mi tjerali iz Hrvatske vojske.
Ne osvrćite se ni na nekolicinu onih koje će Poglavarastvo zaposliti da bi se u medijima od nas ograđivali. To su vam bivši oficiri JNA, pitajte ih gdje su bili u ratu. Bez obzira što će večeras biti na Dnevniku, sutra pisat u Slobodnoj, a da ne govorim o Nacionalu, Globusu, Feralu, bez obzira što će vam grupica udbaških prostitutki na čelu hrvatskih medija, bez obzira što će vam grupa lešinara u vrhu hrvatske države, koji sve čine da unište hrvatsku državu, govoriti večeras, bez obzira na takozvanog ministra hrvatske obmane, ili branitelja, on je ministar šačice komunističkih branitelja, od njih deset koliko ih je bilo u ratu, dali su 333 intervjua, a ja ga pitam u ime koga taj gospodin govori, u ime koga ukida mirovine hrvatskih generala, u ime koga blati hrvatske časnike, invalide i generale, a znate zašto to radi, zato da nekog generala izruči u Haag. Mi smo ovdje garancija da to neće uspjeti!
Ako drugovi na vlasti misle da će branitelje proglasiti lopovima, drogerašima, kriminalcima, fašistima, lažnim invalidima, pa da ćemo mi u svojoj naivnosti pljeskati, ne! Više vrijedi svaki hrvatski branitelj nego svi hrvatski ministri zajedno. U gradu Splitu u kojem su došli na vlast oni koji su obećavali 200 tisuća radnih mjesta, ja ovdje kao dijete radnika i svi mi kao sinovi i sami radnici, moram vam kazat, ne brane interese radnika ti lažljivci koji su lagali o 200 tisuća radnih mjesta, ti takozvani socijaldemokrati, ASH i kako se zovu, koji žive u svojim vilama, vikendicama, koji žive u svom bogatstvu. I nisu hrvatski branitelji suprotnost hrvatskih radnika, nisu hrvatski branitelji krivci zašto hrvatski radnici nemaju posla, mi ćemo se odreć svih naših primanja, ali ja vam kažem, oni sada u Saboru donose zakone da skupštinarima savezne beogradske skupštine daju savezne mirovine.
NAJVATRENIJI JE GOVOR ODRŽAO LUKA PODRUG, ČIJE SU POJAVLJIVANJE PROSVJEDNICI ZAZIVALI POVICIMA »LUKA, LUKA«. NJEGOV JE GOVOR S NESKRIVENIM ZADOVOLJSTVOM SLUŠAO ŽUPAN BRANIMIR LUKŠIĆNa sljedećem skupu, ovaj skup je bio i završit će dostojanstveno, da pokažemo tim mešetarima, da smo ozbiljni, dostojanstveni, ali smo odlučni, na sljedećem skupu neće nas biti deset ili dvadeset tisuća, bit će nas 100 ili 200 tisuća i bit ćemo u Zagrebu! I s nama će biti svi hrvatski radnici, svi hrvatski obespravljeni i prevareni radnici, koji su glasali protiv jedne loše vlasti, ali su prevareni jer su dobili u mnogo čemu goru vlast koja sve čini da uništi hrvatsku državu.
Ovom državom vlada, slušajte, ovo odgovorno govorim, bit ću najsretniji čovik od svih vas ako me sutra tuži američka ambasada, ovom državom vlada klonirani američki ambasador koji je pripadnik američke vojske koja je u Vijetnamu ubila tri milijuna ljudi! Nijedan častan ni pošten čovjek ne može sebe nazivati čovjekom ako toj nakazi pruži ruku, a kamoli da sluša njegove naloge. Tko je taj gospodin da bi nam određivao kakva će biti Hrvatska.
"Ovo hrvatska Udba snima"
U Beogradu je Bush Miloševiću dao mjesec dana da nas satare, a mi smo Hrvatsku stvorili zahvaljujući krvlju naših sinova, Svetom Ocu Papi i Bogu koji se smilovao hrvatskom narodu!
Dragi prijatelji, kako vam ovo sva hrvatska Udba snima, javno i tajno, kako će oni svi ovo gledat večeras, kako će prepoznavat grupice ekstremista, ja vas baš zbog njih pozdravljam - Za dom spremni! - završio je svoj govor Podrug, nakon čega je splitski skup i završio.

ZAPOVJEDNICI I RATNICI HOS-ove DEVETE BOJNE
"RAFAEL VITEZ BOBAN"
Jozo RADANOVIĆ, Marko SKEJO,
Ivan PERKUŠIĆ BARBA
I Mićo ĆUK:

DESETOG TRAVNJA
SE NE ODRIČEMO, A NOVOJ VLASTI PORUČUJEMO:
NEĆEMO PODJELE NA PODOBNE I NEPODOBNE!
Nova je vlast obećala da će struka voditi struku, a politika politiku, ali se to danas okrenulo naopako, pa se događa ono najgore: podjele na podobne i nepodobne. Branitelje se sotonizira, šalje u Haag, izmišljaju se ekscesi, pa ispada da smo dežurni krivci za sve. Još samo fali da nas optuže i da smo mi započeli rat protiv Srba, kaže Marko Skejo
Branitelje danas tretiraju kao glinene golubove. Svaki novopečeni političar, na nama trenira svoju "demokratičnost". Provodi se kriminalizacija Domovinskog rata i to svim silama. Krivi smo što smo stvarali hrvatsku državu! Nas danas ne mogu streljati, jer bi to bilo grubo od "demokrata", ali nas mogu getoizirati, što i rade, upozorava Radanović

Piše: Snježana ŠETKA
Snimio Mario TODORIĆ i arhiv HOS-a

HOS-ovu devetu bojnu činili su ljudi iz svih krajeva Hrvatske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Hrvati, ali i Muslimani. Među njima i legionari. Prošla je sito i rešeto u Domovinskom ratu. Tamo gdje su bili, duž čitavog juga Hrvatske i Slavonije, nikada nisu izgubili niti jedan centimetar. Nitko im ne može odreći ni hrabrost ni odvažnost. Nitko ne može poreći njihove ratne zasluge. Nema zapovjednika koji nije za njima žudio, jer svi su znali - gdje ti momci dođu, neprijatelj više nije siguran. Pa ipak, usprkos svemu tome, ni u jednoj knjizi što su je vojni stratezi i generali napisali o Domovinskom ratu i operacijama, njihovi ime se nigdje ne spominje.
Ratni put IX. bojne Rafael vitez Boban, postrojbe Hrvatskih oružanih snaga, počeo je kada je formirana u Splitu po zapovijedi čelnika HOS-a Dobroslava Parage od 2. studenoga 1991. godine kao deveta po redu u sastavu HOS-a, po čemu je i dobila službeni naziv "9. bojna HOS-a".
Slovenci ih obučavali
Pripadnicima ove postrojbe ostavljeno je da zajedno sa svojim zapovjedništvom izaberu naziv za bojnu kakav žele, s tim, kako se navodi u zapovijedi, "da taj naziv mora nositi ime nekog časnog velikana iz plejade neumrlih hrvatskih velikana".
Tu su zapovijed potpisali Ante Đapić kao načelnik ratnog stožera HSP-a i Paraga, u svojstvu zapovjednika HOS-a, a Jozo Radanović, u to vrijeme predsjednik podružnice splitskog HSP-a dobio je čin bojnika i imenovan je zapovjednikom HOS-a za Dalmaciju.
- Prvi vod HOS-a osnovan je još 22. siječnja 1991. godine i zapravo se radilo o dragovoljačkom vodu HSP-a s oko dvadesetak pripadnika. Taj se vod, preko tadašnjeg SNO Split stavlja na raspolaganje pričuvnom sastavu MUP-a RH u obranu države. Do polovice svibnja 1991. brojčano prelazi u satniju, a početkom lipnja iste godine dio ljudi odlazi na specijalističku obuku u Sloveniju. Bio je to dogovor Janeza Janše i Parage, a specijalističku obuku u Teritorijalnoj obrani Slovenije prošlo je oko pet stotina HOS-ovaca, od čega petnaestak iz Splita - prisjeća se danas prvi zapovjednik HOS-a Jozo Radanović.
Od lipnja 1991. HOS-ovci se vode kao samostalna satnija u sastavu Četvrte gardijske brigade, kroz koju se i naoružavaju. Do listopada te godine broj dragovoljaca je narastao na gotovo pet stotina pripadnika, pa postrojba dobiva status bojne i djeluje pri Četvrtoj kao samostalna izobrazbena postrojba. Deveta i HOS-ovci su, kaže Radanović, imali potporu prvog zapovjednika Četvrte gardijske brigade, današnjega generala Ive Jelića, i to od samog početka njezina stvaranja i njezine upotrebe na bojištu.
- To je jedini hrvatski general koji je svoju karijeru i svoju budućnost zbog HOS-ovaca stavio na kocku i doveo u pitanje i za tu mu potporu javno zahvaljujem, za sve što je učinio za nas - kaže Radanović.
U prosincu 1991. 1070 pripadnika
DEVETA BOJNA HOS-a RAFAEL VITEZ BOBAN ZA JEDNOG OD POSTROJAVANJA U CRNIM ODORAMA U SPLITUPrema njegovim riječima, bojna svoj brojčani maksimum dostiže u prosincu 1991. godine kada je imala 1070 pripadnika. Deveta bojna prošla je sinjsku i drnišku bojišnicu, ali i dubrovačko područje, šibensku i zadarsku bojišnicu te Slavoniju. Pripadnikom HOS-a postajalo se polaganjem prisege, jer vojnik bez prisege, kaže Radanović, nije vojnik, a zanimljivo je da su pri polaganju prisege morali imati i — dva svjedoka! HOS-ovac je prisezao ovako:
"Bogom svemogućim i svime što mu je sveto da će kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga na kopnu, moru i zraku vršiti bespogovorno sve povjerene mu zadaće, ali i da će čuvati tajne i nikada ih nikome neće odati. Prisežem da ću biti odan i ustrajan borac za slobodu hrvatskog naroda, obnovljenu državnost čuvati i nikada Hrvatsku izdati. Ako se ogriješim, svjestan sam odgovornosti i za svaki propust odgovaram svojim dobrom i svojim životom. Svemogući Bog neka mi je svjedok uz nazočnu hrvatsku braću pred kojima polažem i vlastoručno i dragovoljno potpisujem ovu svečanu prisegu", izgovarali su budući HOS-ovci.
Najstariji po stažu u HOS-u bojnik Ivan Perkušić, kojeg većina jednostavno zove Barba, danas je umirovljeni stopostotni invalid koji još čeka na rješenje stambenog pitanja. To je čovjek koji je vodio HOS-ovce u bici za Srđ, odnosno Dubrovnik. Da nije bilo pripadnika 9. bojne, Srđ bi 9. studenoga pao i Dubrovnik bi time bio pod kontrolom neprijatelja.
Obranjen Dubrovnik
- S nama su bili i Četvrtaši - prisjeća se Barba. - Nikad neću zaboraviti 6. prosinca 1991. godine kada je zabilježen najžešći napad na Srđ i Dubrovnik. Pucali su po nama niški specijalci, crnogorski četnici, tri topovnjače s mora, četnici iz Nevesinjske šume, a na pedeset metara došla su nam tri tenka. Cili dan vodila se bitka. U ponoć sa šest specijalaca MUP-a dolazi nam u pomoć Srećko Kljunak, današnji saborski zastupnik. Napad je odbijen, Dubrovnik je obranjen. Ali, kako? Kad više nismo znali šta bismo, zapivali smo Evo zore, evo dana i četničke snage su se povukle! - kazuje Barba.
Krajem 91. godine, dio pripadnika HOS-a se profesionalizira u Četvrtoj brigadi, a najveći dio ide u 114. brigadu, kao prvu pričuvnu postrojbu. Dio ljudi bio je i u postrojbama koje su formirane tijekom rata - 141., 159., 156., 126. i drugima. Kratko vrijeme početkom 92. bojnom je zapovijedao Jurica Jukić, a u svibnju ih preuzima Marko Skejo i sve "koji su htjeli spaja u jednu postrojbu - Rafael vitez Boban".
"Svi smo na vezi"
- Od tada se vodimo pod 114. brigadom do kraja rata. U našoj je postrojbi, dok nisu počeli sukobi u Bosni, bilo 30 do 40 posto Muslimana. A kad je počeo rat tamo, dio je otišao, ali je dio njih i ostao - kaže Skejo.
Skejo je u listopadu 1994. godine postao zapovjednik 114. brigade, pa je zapovijedanje Devetom pripalo Mići Ćuku. Sve vrijeme vršena je obuka pripadnika, tako da su akcije Hrvatske vojske u kojima su i oni sudjelovali, iako to vojni analitičari ne bilježe, dočekali spremni. I Zimu 94.,i Ljeto 95., i Oluju. Kraj rata dočekali su na Južnom bojištu.
- Bili smo postrojba koja od osnutka do završetka rata nije izgubila ni milimetar položaja, niti se povukla ni stope natrag, uvijek smo išli samo korak naprijed - tvrdi Barba. Po završetku rata dio ljudi je razvojačen, a dio je otišao na skrb.


Pogledajte koliko je tih udruga i čemu one služe? Postale su svrha same sebi, a branitelji nemaju nikakve koristi. Je li ijedna udruga riješila ijedan gorući problem, makar jednog branitelja? Nije. Način na koji sad udruge djeluju, najviše šteti samim braniteljima, kazuje Radanović, dodajući da je ovoliki broj braniteljskih udruga, odraz egocentričnosti pojedinaca
- Svi smo mi na vezi. Kad bi tribalo, skupili bismo se brže nego što to itko može zamisliti - kaže danas pukovnik Skejo, koji je ratnu odoru zamijenio civilkom.
- Nastavio sam se baviti poduzetništvom, jer to radim ravno 20 godina. Nisam se okoristio u ratu, i nije mi rat iznjedrio poslove - kaže Skejo, danas vlasnik tvrtke Za dom. "Gradim svima koji imaju lovu", odgovara na pitanje gradi li kuće braniteljima. I dodaje, kao da predosjeća što ćemo ga pitati, da 98 posto zaposlenih kod njega čine baš branitelji. Izuzetak su jedino žene u MARKO SKEJO, IVAN PERKUŠIĆ I MIĆO ĆUK: NE ODRIČEMO SE NI 10. TRAVNJA, NI ANTE PAVELIĆAuredu. U svom voznom parku ima bijeli mercedes koji na mjestu naljepnice za oznaku države ima ime NDH! A koju bih drugu imao? - pita nas. Crna mu je omiljena boja, crn je i sat na njegovoj ruci, i to baš s oznakama HOS-a! A crna je i boja postrojbe Rafael vitez Boban.
A je li HOS-ovcima danas crno? Pukovnik Marko Skejo, svojedobno njihov zapovjednik, kaže da nije. Odbacuje teze da HOS-ovci nisu ništa dobili. Vidi se to iz dobivenih činova, odličja, pohvala, skrbi, mirovina i stanova. Hrvatska država o HOS-ovcima je jednako skrbila kao i o svim pripadnicima Hrvatske vojske.
Radanović pak dijeli njegovo mišljenje samo kad je riječ o činovima. Dio činova je riješen, a o ostalom bi se dalo razgovarati.
- Ljudi koji su pisali knjige o Domovinskom ratu i bili u prilici pisati povijest, svoje vojne i političke karijere gradili su na krvi i žrtvama palih HOS-ovaca, prešućujući ih! Stoga i ne čudi ni ono najbanalnije - same oznake HOS-a nema među popisom oznaka postrojba HV-a u Domovinskom ratu! Šutnja o HOS-u je politička odluka - tvrdi Radanović.
Na upit tko je tako odlučio, Radanović nema komentara:
- To je već poznato, tko je odlučio i tko je ubio Antu Paradžika, utemeljitelja HOS-a, tko je ubio Blaža Kraljevića i mnoge druge? Ta bismo pitanja mogli nizati, no već iz samih pitanja, nameće se odgovor - kaže Radanović.
Izgubljena bitka s birokracijom
On danas nije član niti jedne udruge branitelja niti jedne stranke, iako je nekad vodio i splitsku podružnicu Hrvatske stranke prava i Udrugu HOS-a, ali je na sve dužnosti, kako stranačke, tako i u udruzi, podnio još prije dvije godine ostavke i od svega se maknuo. Ne ide danas ni na JOZO RADANOVIĆ: UČINKOVITIJE JE INZISTIRATI NA DIJALOGU, NEGO NAJAVLJIVATI BLOKADEkakve proslave niti se bavi ratnim uspomenama, iako se svega jako dobro sjeća.
- Pogledajte koliko je tih udruga i čemu one služe? Postale su svrha same sebi, a branitelji nemaju nikakve koristi. Je li ijedna udruga riješila ijedan gorući problem, makar jednog branitelja? Nije. S druge strane, ti isti ljudi koji su danas grlati, čast malobrojnim izuzecima, nisu bili ni izbliza tako grlati 89. i 90. godine, nisu se voljeli slikavati, a kamoli govoriti za novine. Način na koji sad udruge djeluju, najviše šteti samim braniteljima - kazuje Radanović, dodajući da je ovoliki broj udruga, odraz egocentričnosti pojedinaca.
- Shvatio sam tu nemoć dok sam bio "unutra" i otišao. Zato bi čelnici udruga trebali dati ostavke, sjesti za stol, pogledati sebi u lice i izabrati prvog među jednakima i uhvatiti se ukoštac s problemima koji muče hrvatske branitelje, a ne rješavati svoje privatne interese! Činjenica je da su HOS-ovci dobili sve bitke u Domovinskom ratu, ali je isto tako činjenica da danas gube bitku s birokracijom, s onima koji dizanjem ruku skidaju njihove glave ubojitije od ijednog gelera i granate - ogorčen je Radanović.
- Neka se saborski zastupnici upitaju bi li sjedili na svojim funkcijama da nije bilo nas branitelja - poručuje im prvi zapovjednik HOS-a u Splitu. Radanović povlači paralelu između sadašnje i bivše vlasti i za obje smatra da su licemjerne prema braniteljima:
- Prva je pripremila teren, a ova sada izvršava ono što joj je pripremljeno. Pogledajte SUBNOR. O njima se šutjelo i prije i sada. I uvijek će se šutjeti. Po hrvatskim braniteljima se pljuje i gazi. A zar nije zločinac onaj tko je ubio dva moja strica i djeda, jer ratni zločin ne zastarijeva ili je zastara u pitanju samo kad je riječ o Hrvatima?
"Braniteljima je lako manipulirati"
Upitan za komentar Liovićevih najava o blokadama, Radanović kaže da je učinkovitije inzistirati na dijalogu. Objašnjava to osjetljivim vremenima i kaže kako treba imati na umu da su branitelji osjetljiva masa kojom je lako manipulirati. Ne stoga što su lakovjerni, već zato što je stvorena slika po kojoj ni jedan branitelj ne može raspoznati tko radi za nj, a tko protiv njega. A bilo kakav incident sada, doveo bi Hrvatsku pod patronat SFOR-a, KFOR-a ili sličnih organizacija. Ipak, Radanović podržava prosvjede, ali samo one s određenim ciljem.
MARKO SKEJO I IVAN PERKUŠIĆ BARBA SA SUBORCEM U CRNIM HOS-ovim ODORAMA ZA VRIJEME RATA- Branitelje danas tretiraju kao glinene golubove. Svaki novopečeni političar na nama trenira svoju "demokratičnost". Provodi se kriminalizacija Domovinskog rata i to svim silama. Krivi smo što smo stvarali hrvatsku državu! Nas danas ne mogu streljati, jer bi to bilo grubo od "demokrata", ali nas mogu getoizirati, što i rade. Pa, više se govori o legalizaciji tzv. lakih droga nego o statusu stradalnika - upozorava Radanović.
S kolegama iz rata ne viđa se često, ali kao njihov nekadašnji zapovjednik, odbija optužbe da su bili paravojni. I staž u HOS-u se priznaje službeno od lipnja ’91. do kolovoza ’92. Radanović zato kaže:
- Dok su HOS-ovci branili Hrvatsku, netko je išao u Domovinski rat "Za dom", odnosno Domovinu, a netko za trosobni stan.
Na izravan upit, odriče li se 10. travnja i Ante Pavelića i svih zlodjela koja se poglavniku pripisuju, Radanović vrlo kategorično kazuje:
- Ne! Ne znam za njegova nedjela, ali Vas pitam: Zar je nedjelo voljeti Hrvatsku?
Na isto pitanje upućeno Skeji, Barbi i Ćuku, stigao je gotovo identičan odgovor:
- Ne, ne odričemo se ni 10. travnja, ni Pavelića, niti išta znamo o njegovim navodnim zlodjelima. NDH je bila, službeno priznata od 27 država. Oni su udarili temelje današnjoj hrvatskoj državi - kaže Skejo.
Pjesma za Račana
- Novoj hrvatskoj vlasti poručujemo neka joj Bog prosvitli pamet i pomogne joj da se izvuče ovaj narod iz jada i bijede! A i mi ćemo im u tome pomoći. Da nam je netko rekao da će Hrvatska biti u situaciji kao što je danas, bili bismo ga u stanju razapeti - kaže Skejo. Ne imenuje krivce, kaže da je u proteklih deset godina bilo i dobrih i loših poteza.
- Država se stvorila i obnovila a znamo da je bilo i dosta kriminala. Nova je vlast obećala u predizbornoj kampanji da će struka voditi struku, a politika politiku, ali se to danas okrenulo naopako, pa se događa ono najgore: podjele na podobne i nepodobne. Branitelje se sotonizira, šalje u Haag, izmišljaju se ekscesi, pa ispada da smo dežurni krivci za sve. Još samo fali da nas optuže i da smo mi započeli rat protiv Srba - kaže Skejo.
Tu ga Ivan Perkušić Barba prekida pjesmom, spjevanom premijeru: Oj, Račane, ti se ne boj Rusa, hosovci su iza svakog busa!
[../../_private/kraj.htm]

Nema komentara:

Objavi komentar