četvrtak, 3. veljače 2011.

Blaž Kraljević: Čovjek koji je ubijen zbog zagovaranja cjelovite BiH

Blaž Kraljević je bio, komandant hercegovačkog HOS-a i            general Armije RBiH, borac za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.


Nakon izbijanja sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, iz Australije se vraća sa ostalim članovima već oformljenog HOS-a i organizuje odbranu Bosne i Hercegovine te se stavlja pod komandu Predsjedništva RBiH.
Nakon dogovara Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, kao i kasnijih dogovara Mate Bobana i Radovana Karadžića o podjeli Bosne i Hercegovine i srpsko-hrvatskom savezništvu, Blaž Kraljević izdaje javni proglas u kojem poziva građane Bosne i Hercegovine da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.
Politika HOS-a je bila usmjerena na borbu protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Hrvatske odbrambene snage su u ljeto 1992. godine dostigle zavidnu jačinu. Na čelu sa Blažom Kraljevićem, HOS postiže velike vojne uspjehe u Hercegovini gdje je, zajedno sa snagama HVO-a i Armije RBiH, učestvuju u oslobađanju Mostara. Osvajaju i Stolac, a krenulo se i u zauzimanje pozicija oko Trebinja (6. august 1992), tada najvećeg četničkog uporišta u istočnoj Hercegovini.
Nakon zauzimanja dijelova opštine Trebinje, Mate Boban poziva Kraljevića na sastanak u Mostar, 9. augusta 1992. godine. Vinko Martinović Štela, kasnije, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima, vodi generala Kraljevića na mjesto sastanka. Pri povratku sa sastanka Blaž Kraljević, sa osam svojih zamjenika (Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasnići, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović), na lokalitetu Varda, zapadno od Mostara, upada u zasjedu Hrvatskog vijeća odbrane. Zasuti su kišom metaka i niko nije preživio.
Vodstvo HOS-a na čelu sa Blažom Kraljeviće je likvidirano zbog zagovaranje cjelovite Bosne i Hercegovine, što tadašnjem nacionalističkom vodstvu Hrvata u BiH nije odgovaralo, zbog ranije isplaniranog cijepanja zemlje i pripajanja Hrvatskoj, odnosno Srbiji.
Niti nakon 18 godina od pokolja još se ne zna ko je ubio njenog Blaža Kraljevića i njegove zamjenike, niti su njihove porodice ikad dobile bilo kakvu pomoć i podršku.

Nema komentara:

Objavi komentar