petak, 4. veljače 2011.

Stanko Primorac Ćane: "Veliki Hrvati su prihvatili Dodikovu igru"

Intervju
Stanko Primorac Ćano zastupnik je HSP-a BiH u trećem mandatu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i funkcioner koji je imao najviše ličnih preferencija od svih kandidata Hrvatske koalicije HDZ 1990 -HSPBiH u svih 12 federalnih izbornih jedinica.
Nekadašnji komandant HOS-a u intervjuu za "Oslobođenje" govorio je o političkim prilikama u BiH kao i konstituiranju vlasti te principijelnoj pravaškoj politici prema srpskom ekspanzionizmu, a danas separatizmu političara iz Republike Srpske prema BiH.

- Kako gledate na aktivnosti oko konstituiranja vlasti u BiH i položaj HSP-a BiH u tom procesu?

Mi u HSP-a BiH smo odlučni da zajedno sa predstavnicima drugih naroda preuzmemo odgovornost za položaj hrvatskoga čovjeka u BiH. Zalažemo se za brzo konstituiranje vlasti jer ova zemlja nema vremena čekati na ispunjavanje nekih kadrovskih želja salonskih političara. Pravaši nisu naučili sjediti u udobnim foteljama, nego su svjesni da ih čeka težak rad i otvaranje perspektive ovom narodu i državi u cjelini. Zadnju deceniju i pol izgubili smo mnogo generacija i lijepih godina naše mladosti. Sada je vrijeme konačno da se zaustavi erozija koja traje već petnaestak godina i da se zasuču rukavi. Mi imamo šta dati u političkoj areni i kao što smo do sada izgarali za domoljublje, danas u 21. vijeku trebamo izgarati za bolji život čovjeka Hercegovine, centralne Bosne i Posavine, te cijele Bosne i Hercegovine.

- Ne odričete se Posavine?


Nikada se pravaši nisu odrekli niti jednog pedlja zemlje koja pripada onome čije je to ognjište, pa tako i hrvatske Posavine koju sada prisvajaju i žele prozvati "Posavina Srpska". Posavina je katastarski prije svega djedovina Hrvata, ali i drugih naroda, i mi se tog područja ne odričemo bez obzira što su, nažalost, i neki "veliki Hrvati" iz Mostara prihvatili igru sa Miloradom Dodikom da dijeli Federaciju BiH, ali ne i RS. I oni to nazivaju "historijska" prilika za treći entitet. Najveći strategijski propust hrvatske, ali i bošnjačke politike je u tome što je ostao srpski koridor preko tog područja. Ali, to nas neće obeshrabriti da se političkim sredstvima zalažemo da kroz mirnu integraciju i povratak, te novo preuređenje BiH revidiramo ratne granice genocidne Republike Srpske.

- Zašto je, prema Vašem mišljenju, međunarodna zajednica dopustila političarima iz RS a da se ovako bahato ponašaju prema ostalim narodim i države u cjelini?

Ono u što sam siguran jeste da ništa nije slučajno. Činjenica je da su njihovi politički mentori dugo bili prijatelji iz Velike Britanije i stare diplomatske veze su radile na njihovoj strategiji, dok je kod nas Hrvata sve rađeno "ad hock". Želim vjerovati kako je riječ o spletu okolnosti i da će nove ustavne promjene popraviti to nepravedno rješenje. Također, vjerujem kako će nova inicijativa njemačke vlade pomoći rješavanju i tog problema kao i položaja nesrba u RS-u. Kakav je položaj Hrvata, najbolje oslikava odnos službene Banje Luke prema "svom" biskupu i biskupiji Banjalučkoj i biskupu Franji Komarici i njegov posljednji apel, jedan u niz od stotine, upozorava na sistematsku majorizaciju Hrvata i katolika, kao i uništavanje njihove imovine i dobara. Kako mogu govoriti o otvorenosti i povratku Hrvata i u konačnici "prijateljstvu" sa hrvatskim političarima i nastavljati sa genocidom?

- Da li su Hrvati zakasnili sa pričom o svom, odnosno trećem entitetu?

Priča o trećem entitetu je aktualna uvijek pred izbore i donosi veliki broj glasova HDZ-u BiH, a čim prođu izbori, HDZ se javno odrekne trećeg jer im nikada nije bio i stvarni cilj. Stvarni cilj vrhuške "stožerne" stranke je izvršna vlast, preko koje ostvaruju svoje privatne ciljeve, prvenstveno za nelegalno bogaćenje njih samih, a narod stoje siromašniji, to je lakše upravljati sa njim.

HSPBiH se iskreno zalaže za cjelovitu promjenu Ustava, a za treći samo pod uvjetom da on bude na prostorima oba sadašnja entiteta.

- Koje su ekonomske perspektive Hrvata u BiH?

Trenutno jako loše, i zbog toga je potrebno uspostaviti brzo vlast kako bi se otvorili veliki privredni i investicioni projekti. Ili prije svega mislim na projekt koridora 5c koji treba da prođe Hercegovinom. To je kapitalni projekt koji će uposliti domaće snage i otvoriti privrednu perspektivu, a samim tim zaposliti veliki dio nezaposlenih. Zar nije u interesu i samih Ljubušaka da se to dogodi pa da i naše građevinske kompanije rade brze ceste prema Mostaru i koridoru te se uvežemo i sa Jadransko-jonskim autoputom. Tim projektom bi se napravio zamah za širu privrednu aktivnost, gradili bi se hoteli i turistički objekti, razvile privredne zone, mreža brzih lokalnih cesta prema koridoru, ubrzao i potakao turizam, ugostiteljstvo, a na kraju i kvaliteta života.

- Mogu li se kod nas realizirati ti projekti bez korupcije?

Pravaši su sigurno spremni da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom najprije u hrvatskim redovima pa onda i dalje. Korupcija nas je i dovela do loše ekonomske perspektive i prijeti uništiti zdravu privredu. Uzmite naprimjer grad Mostar, ko tu gradi i kako gradi i ko može dobiti posao i pod kojim uvjetima, pa će biti svime sve jasno. Slično je i među drugim narodima u BiH, ali ipak Sarajevo i Banja luka se bolje grade, bolje se čiste, povezuju putovima i infrastrukturom, dok je Mostar razrovan i stagnira. Hrvati imaju najviše privrednog potencijala i poduzetničke aktivnosti, ali ne može se razviti zbog kriminala i korupcije.

- Za kraj, iako sam Vas to želio prvo pitati, kako komentirate nedavnu istragu o zloupotrebi, odnosno krivotvorini 55 ratnih odlikovanja Red hrvatskog trolista?

Mene kao bojovnika i hrvatskog vojnika je stid što su moji sunarodnjaci spremni i tako nisko ići te krivotvoriti zasluge u ratu ili ordene hrabrosti. Međutim, moram reći da su to radili oni koji su se prije toga zaklinjali u hrvatstvo i neki od njih gurali se u prve redove kada su bile svečanosti kao "Veliki Hrvati", a na ratištu ih uopće nije bilo. Oni su se do prije nekoliko godina zaklinjali u pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana, a nakon toga krivotvorili njegov potpis kako bi došli do novca i povlastica. Njima ništa nije sveto, kazao je Primorac na kraju intervjua za "Oslobođenje".

Nema komentara:

Objavi komentar